Kurser

Nationalt ID-center udbyder kurser til myndigheder, der er omfattet af centerets virke. Nedenfor findes kursusbeskrivelser for de standardiserede kurser.

’Grundkursus i ID-dokumentvurdering’ (1 dag)

Grundkurset er for medarbejdere, der håndterer ID-dokumenter i forbindelse med sagsbehandling. Det kan være ID-dokumenter i form af pas, visumstickers i pas eller civile dokumenter som fødselsattester, registreringsattester og vielsesattester. Kurset omhandler også viden om andre elementer i ID-dokumenter såsom stempler og forskellige former for taktiske oplysninger, der kan læses i dokumentet samt en introduktion til ansigtssammenligning.

Kurset tager udgangspunkt i, hvordan man kan kontrollere et originalt ID-dokument. Vi ser bl.a. nærmere på hvilke tekniske oplysninger, der findes i rejsedokumenter. Derudover gennemgår vi, hvordan man kan bruge de oplysninger, man kan læse i dokumentet til at afprøve dokumentets ægthed i de tilfælde, hvor dokumentet ikke indeholder særligt mange sikkerhedselementer.

Undervisningen består af oplæg suppleret med mange praktiske øvelser.

'Grundkursus i vurdering af kopier af ID-dokumenter’ (1 dag)

Kurset omhandler viden om, hvordan man som medarbejder håndterer og vurderer kopier af ID-dokumenter, i de tilfælde hvor man ikke ser det originale dokument. Kurset har til formål at præsentere medarbejderne for en række metoder, der er anvendelige i undersøgelsen af kopier eller digitale indscanninger af forskellige ID-dokumenter.

Vi gennemgår kopier af pas, visumstickers, ID-kort og opholdskort samt civile dokumenter som fødselsattester og vielsesattester.

For at deltage i dette kursus, er det nødvendigt at have en basisviden om håndtering af originale ID-dokumenter. Det er derfor en forudsætning, at medarbejdere der ønsker at deltage i kurset om vurdering af kopier har gennemført grundkurset i ID-dokumentvurdering.

Undervisningen består af oplæg suppleret med mange praktiske øvelser.

’Grundkursus i ID-dokumentvurdering, originale og kopier’ (2 dage)

Dette kursus er for de medarbejdere, der både håndterer originale ID-dokumenter og kopier af ID-dokumenter og/eller har behov for en grundig gennemgang af, hvordan man vurderer de forskellige slags dokumenter, der kan indgå som en del af sagsbehandlingen.

Kurset kombinerer de to ovenstående kurser til et samlet todages kursus.

’Kursus i ansigtssammenligning’ (1 dag)

På ID-området ses en stigende tendens, hvor personer benytter andre personers ID-dokumenter.

Kurset i ansigtssammenligning er et tilbud til de medarbejdere, der ønsker træning i, hvordan man bedst muligt kan vurdere, om personen man står overfor, er den rette indehaver af det/de præsenterede ID-dokumenter. Medarbejderne kan også anvende træningen til at vurdere forskelle og ligheder på forskellige billeder, der præsenteres i de sager, hvor personen ikke fysisk er til stede.

På kurset introduceres bl.a. en praksisnær metode til at kunne sammenligne forskellige elementer af ansigtet og viden om de forskellige psykologiske faktorer, der gør sig gældende i ansigtssammenligningen. Der vil være oplæg om, hvilken betydning aldring har for sammenligning af ansigter og ansigtsfotos samt eksempler på, hvordan forskellige former for billedkvalitet kan have indvirkning på sværhedsgraden af kunsten af at sammenligne.

Kurset består af oplæg som kombineres med praktiske øvelser både individuelt og i plenum, hvor medarbejderne på egen hånd får mulighed for at afprøve deres evner i sammenligning af forskellige ansigtsfotos.

Udover ovenstående arbejder kursusteamet løbende på at udvikle nye undervisningsforløb, som de relevante myndigheder kan have gavn af.

Tilmelding til kurser

For medarbejdere i NIDC’s samarbejdsmyndigheder i Udlændinge- og Integrationsministeriet kan tilmeldingen til de fysiske kurser findes i Kursuskataloget på online platformen ’Campus’. Her oprettes man automatisk på en venteliste, og 14 dage inden kursets start får medarbejderne information om, hvorvidt de er tildelt en plads på kurset.

Medarbejdere uden for UIM har lige nu ikke mulighed for at tilgå tilmeldingen til kurserne online gennem Campus og skal derfor kontakte kursusteamet på nidc@nidc.dk for information om datoer for de ønskede kurser. Herefter foregår tilmeldingen gennem NIDC.

Som myndighed omfattet af Nationalt ID-centers virke kan I kontakte nidc@nidc.dk for mere information vedrørende kurser og undervisningstilbud. Kontakt os også gerne, hvis I har ønsker til specifikke kurser, der ikke er omfattet af det nuværende kursusprogram.

Skræddersyede kurser

Nationalt ID-center konstruerer også skræddersyede kurser, der er tilpasset myndighedens specifikke behov. Ønsker I et kursus, der dækker jeres behov for viden om ID-dokumenter, kontakt NIDC på nidc@nidc.dk.

Opfølgningskurser

Har I deltaget i et kursus tidligere, og ønsker I opfølgning på dette, kontakt NIDC på nidc@nidc.dk for mere information.

Myndigheder, der er omfattet af Nationalt ID-centers virke, kan kontakte nidc@nidc.dk for mere information vedrørende kurser og undervisningstilbud.